Lancestrong

2012.10.03. 20:50 lostrider

Az olimpia kapcsán kimaradt a dopping, mert akkor és ott az engem nem érdekelt. Lance Amstrong esetében viszont igen.

Nekem ő ikon, személyes kedvenc, ezt valljuk be. Ha csak a pilisi szerpentineken köröznek le (hogy tud kétszer fordulni, amíg én egyszer felszenvedem magam?!), a zene alatt arra gondolok, hogy sárga trikóban én vagyok Lance. Tour de France-ot egyszer sem néztem végig, még talán egy napot sem, de évekig követtem, amíg ő indult. Főleg amikor Ulrich-hal csapott össze. Ahogy lelkileg sokkol. Csukott szájjal megindul, amikor a másik már a seggén veszi a levegőt és vicsorog, ő még hátranéz. Nem tartani akarja az előnyét, hanem az aszfaltba facsarni a másikat, hogy nem képes őt megverni. Ahogy hegyen megindul. Ahogy időfutamon nyer. Minden idők legnagyobb hatású kerékpárosa. Ha ma egy kerékpárost kell mondani, akkor ő lesz az. Ő minden emblematikus közhely méltó viselője.

Az ember a saját ikonjait nem könnyen dönti el. Főleg nem engedi könnyedén ledönteni. A dopping ma a kerékpársport szerves része, sajnos. Sajnos? Tudtuk akkor is, de az ikon az ikon. Ha versenyen elkapják, ha a pozitívat produkál, az talán más. Nem tudom. 

Neve van, volt és lesz, képes volt ezt megcsinálni. És nem bukott meg. Ezen nem neki, hanem a dopping ellenőröknek kellene elgondolkodni. Évek óta nem versenyzett, ez már masszívan levezető bohóckodás, és az embernek tényleg az volt az érzése, hogy boszorkányüldözés folyik. Amstrong annyira zseniális manipulátor, hogy ezt még erősítette is, és mi (én) szívesen hittünk neki. És ott volt az adu kezében: soha nem volt pozitív tesztje, miközben már mindenki lebukott körülötte. 

Vannak ennek így értelme? 10 évvel ezelőtti eredményeket kezdenek el firtatni? És? Sokan érzik és érezték ezt így, mert az elfordulás helyett még többen adakoztak az alapítványának. A reklámember győzelme a sport tisztessége felett? Lehet, ő ikon és ennek megfelelően kellett volna kezelni. Senkinek nem használ, a sportnak végképp nem, hogy évekkel később kérdőjelezik meg a teljesítményét.

És zárom a soraival, mert egyetértek vele.

"USADA cannot assert control of a professional international sport and attempt to strip my seven Tour de France titles. I know who won those seven Tours, my teammates know who won those seven Tours, and everyone I competed against knows who won those seven Tours. We all raced together. For three weeks over the same roads, the same mountains, and against all the weather and elements that we had to confront. There were no shortcuts, there was no special treatment. The same courses, the same rules. The toughest event in the world where the strongest man wins. Nobody can ever change that. Especially not Travis Tygart."

Nem tudom, hogy ki az a Tygart, de tudom ki az az Amstrong, ezért marad továbbra is ikon. 

(És meg tudom érteni a kárörömöt is, ha valakinek nem volt ikon. Onnan nézve persze más.)

6 komment

Címkék: személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr254813926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargarockzsolt 2012.10.18. 07:04:12

A valóságot látod vagy a saját vágyképeidet? Sorakoznak a hírek Armstrong zűrös ügyeiről. Talán nem a profi sportban kéne hősöket keresni. (Hogy hol másutt, nem tudom.)

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2012.10.18. 20:35:23

@vargarockzsolt: Szerintem elég világos: Amstrong azért hős, mert képes volt olyan tettekre, amelyek alapján én annak tudtam látni. A hősök esetében is menü van, így abból kell választani, amit kínálnak. Amstrong zseniális volt, és a pozitív dopping eredmények elkerülték. Hogy doppingolt-e? Érzésre teljesen nyilvánvaló, hogy igen, de mondani mégis csak arra mondhatjuk, akit rajta is kaptak. Őt nem.
A mostani cirkusz is csak azért érdekes, mert egy hősről szól. Kovács János tíz évvel ezelőtti dolgairól senki nem "vallana", senki nem kutatná és firtatná, és ha mégis, senkit sem érdekelne.

vargarockzsolt 2012.10.19. 10:48:41

Megértelek, kellenek hősök, és abból választunk, ahonnan lehet. Aztán néha kiderül, hogy a hősök csak sztárok (Amstrong nem csak doppingolt - ezt most már minden volt csapattársa elmondja róla - hanem pénzért is vett győzelmeket.)Az a környezet, ahonnan kiválasztja az ember a hőseit, jellemzi magát is, azt, hogy hogyan látja a világot. Van akinek Amstrong a hős, van akinek Felix Baumgartner, van akinek egy szappanopera főszereplője, van akinek egy politikus, és van akinek meg senki.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2012.10.20. 20:24:40

@vargarockzsolt: Azt ugye nem vonjuk kétségbe, hogy Amstrong valami elképesztő módon ment a Tourokon? Nekem ez a teljesítmény imponáló,még ha festett is. Ezt akkor is lehetett tudni.

vargarockzsolt 2013.01.16. 09:13:41

Armstrong immár nem a hős, hanem a bukott sztár. Egy közönséges csaló, egy lúzer. Eladósodott, lehet, hogy börtönbe is kerül hamis tanúzásért. sportgeza.hu/sport/bringa/2013/01/15/armstrong_szazmillio_es_borton/ Valójában már csak azért érdekes, mert rávilágít a profi sport hazugságaira. És igen, lehet a profi sportból választani hősöket, és ezzel elfogadni, hogy a cél szentesíti az eszközt, de ha jön a bukás, akkor az erkölcsi tartás nélküli sztárok teljesítménye úgy tűnik el, mint a kiszúrt lufiból a levegő.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2013.01.21. 10:20:47

@vargarockzsolt: Én is vártam a péntek hajnalt, bár már minden kiszivárgott. Ikonom talapzatát buldózerrel bontják, írok külön posztot. (Mintha a gyerekkori bűvésznek a varázslatát most hirtelen szaros trükként bemutatnák.)
süti beállítások módosítása