Az állam bugyraiban

2012.07.12. 23:08 lostrider

Mert az állam nem ködös felhő, nem pusztán aranycsináló vagy rosszul működő, elvont gépezet, hanem mindennapi valóság. Bárki találkozhat vele, belegabalyodhat, mindennapi szituációk sora. A zavarokkal rövid hónapokon belül magam is szembesültem, lássuk!

1) NAV

Korábban már említettem a hosszas párbeszédünket, aminek a végére talán idén tudok pontot tudok tenni. A főbb íve a mi kapcsolatunknak, hogy egy illeték tartozást nem vezettek át rendesen a nyilvántartáson, és én három éven keresztül reagáltam a folyószámla értesítőkre, hogy annak a nullánál valamivel magasabb számot kéne mutatni. Nyilván fizetni nagyon nem szerettem volna, de mind a minimális jogérzék, mind a tisztesség úgy kívánta, hogy jelezzem az adósságom. A hivatal három évig aludt. De amikor felkelt, akkor szörnyű haragra gerjedt, ezzel és azzal fenyegetett, amit aztán a beadványaim alapján redukáltak valamelyest. Számláztak, én pedig méltányosságot kértem. Most nem ragoznám annak a felháborító mivoltát, hogy tényleg luxus-e egy kétgyermekes családnál egy hat és féléves, 1,8 millió forintra becsült autó, de a határozathozatali eljárás 60 nap helyett hirtelen 8 hónap lett. A hivatal másik fele készségesen számlázta a késedelmi pótlékot erre az időszakra is. Szóvá tettem, írásban, dokumentálva, ahogy kell. 7 hónap hallgatás a 30 napos ügyintézési határidő helyett. Tartozás miatt visszatartják az adó visszaigénylésem, ismét telefonok, intézkedés. 

A szóbeli ígéretek szerint most már a helyes összegről tájékoztatnak. Ezek után nekem kell kérni, hogy az ő hibájuk miatt visszatartott visszaigényléseket indítsák útjára. 30 napos elbírálás erre is. És idén még egyszer tájékoztatni fognak a fennálló tartozásról, amit a tavalyi logika alapján, ismételten helyesen kifogásolnom kell, és szerencsével akár azonosan, azaz sikeresen elbírálhatják. Ez egy előre tudható hiba. Nem lehetne, hogy más most javítsák? Nem, mert másik osztályhoz tartozik, egyébként is automatikus kiértesítés van, de majd manuálisan korrigálnak. 

Tanulságok

- egészen kiszolgáltatott helyzetben van az adófizető. A hivatal eljárási szabályi inkább tájékoztató jellegűek, mint kőbe vésett parancsolatok. Mármint a hivatal felé, ha az adózó hibázik, akkor súlyos retorziókkal néz szembe. A adózó jogai feltételesek, idézőjelesek, elvonhatóak, legalábbis gyakorlatilag. A helyenként megmutatkozó humánum ellenére, az eljárások háborúra és ellenséges viszonyra tervezettek, a szolgáltatásnak még a kezdeményeit sem lehet felfedezni. (Elképesztő, hogy 2012-ben még mindig legitim érv, hogy egy adott feladat a másik osztályra tartozik, és az ügyfél velük oldja meg. Az összevonás egyik indoka, hogy egységes adóhatóság van, és a folyószámla osztály nem mutogathat az szja-sokra, azok tovább az illetékesekre, stb., hanem mindenki magát a hivatalt és nem az adott szervezeti egységet képviseli.)

- miközben rossz az adófizetési morál, kellenek az adóbevételek, stb. addig a hivatal még azt az adót sem tudja beszedni, ahol az adófizető maga jelentkezik, hogy fizetne. Ha a NAV és jogelődjei még azzal sem tudnak mit kezdeni, aki minden pillanatban együttműködést mutat, sőt, akkor el tudom képzelni mennyire egyszerű egy céget adótartozásokkal hátrahagyni. 

Jól működő állam?

2) Pályázat

Úgy döntöttünk, hogy kocsi, tévé, telefon státuszszimbólumok helyett mi a napkollektort tekintjük luxusnak, ezért pályáztunk. Még pályázati támogatással sem éri meg, de ez luxus, nem befektetés. A pályázati információk hiányosak, a tájékoztatás hézagos, a telefonos kérdések pedig kizárva, elképesztő az áradó arrogancia (tisztelet a kivételnek.) A pályázati határidőt többször meghosszabbították, érthetetlen okok miatt, az elbírálások lassan elindultak. A minap kaptuk az értesítést, hogy formailag és tartamilag megfeleltünk, és pályázatunkat továbbították a minisztérium felé, ahol 90 napon belül elbírálják. Egy aprócska bibi, hogy a pályázati pénzzel szeptember 30-ig el kell számolni. Számoljunk csak: ha tényleg kitolják a 90. nap végéig, akkor alig pár nap van arra, hogy a teljes kivitelezést, anyagbeszerzéssel, mindennel együtt befejezzék, és a teljes dokumentációt a pályázat szerint megküldjük az illetékeseknek. Tehát míg az adminisztratív nyammogásra 4-5 hónap is van, addig a tényleges munkára 2 hét, a teljes adminisztráció elkészítésével. Jó esetben. (Tegyük hozzá, hogy a nem túl rugalmas hozzáállás és a rendkívül hosszú elbírálási idő extra kockázatot jelent, hiszen az eredeti ajánlat, tervekkel, hozzávalókkal és árakkal egy félévvel ezelőtti állapotot tükröz.)

Jól működő állam?

3) Óvoda

Már dörzsöltem a tenyerem, hogy lám-lám, nem fog velem az óvoda kiszúrni, elég volt a várólistákból, könyörgésekből, alázatos találkozókból, három éves kortól kötelező lesz. A hangzatos politikai szólam nem válik egyhamar létező valósággá. Továbbra is létezik a várólista, már áprilisban kell jelentkezni, többet kérdeznek tőlem, mint a bankhitelemnél (könyörgöm, nem milliárdokat veszek fel, hanem csak a gyereket szeretném a sündisznó csoportba járatni...), az asszonynak vissza kell mondania a gyes-t, el kell mennie dolgozni, a másik gyerekre még nem tudjuk, hogy ki fog vigyázni, anyagilag mindenképpen olcsóbb lenne egy magánóvoda, de azt mondják az állami jó, tehát hajrá! És ezek után megint hónapokig bizonytalanság, hogy állítólag meg lesz, de még az igazgatónak, a kisbirtokosnak, a helyi potentátnak, a testületnek meg az apaharagjának is rá kell bólintania. A gyest már lemondtuk, munkahely izzítva, és mi még szerencsések vagyunk. Megoldjuk, ha nem lesz hely. Engem nem kell kötelezni, önként, szívesen, térítés ellenében is küldöm a gyereket óvodába, sőt széket is viszünk, csak helyet, azt tessenek biztosítani.*

Jól működő állam?

Tehát volna itt tennivaló, nem olyan látványos, mint közműveket és magánnyugdíjpénztárakat privatizálni, vagy akár csak hidakat vagy autópályát építeni (bár mintha azok nem épülnének), még egy alaptörvényhez mérten is szerény, de kormányhoz illő feladat. Mert a hitet erősíteni tudja az a tapasztalat, ami nekünk, egyszerű embereknek jut. És nem kormányzó ellenzékieknek ezt kéne felhánytorgatnia, még akkor is, ha látványosabb zsidózni, cigányozni, ügynöközni, prolizni, stb.

* Tudom, hogy önkormányzati fenntartású, ezen ne tessék lovagolni.

Szólj hozzá!

Címkék: politika személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr884639563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása