apám titkos élete

Engem minden érdekel, és semmi sem foglalkoztat.

Címkék

Az éjszaka - Félhomály

2011.07.07. 21:48 Nicholas Flood

Sok kritika és támadás érte Wieselt a valósággal való különbözősége miatt. Ez egy regény – mondom ezt a kritikusoknak, és akár Wieselnek is, aki minden szó igazához ragaszkodik. Lehet még igaz, ha nem is való. Nem érdekel.

Ezt a tragédiát sokan, nagyon-nagyon sokan próbálták meg magukból kiírni. Lehetne morfondírozni azon, hogy vajon miért. Írástudók voltak, nyilván a „terápia” része, hogy írnak. Középkori mészárlások elszenvedőinek kevés írástudó tagja volt. Nyilván olyan vesztesek voltak, akik a győztes oldalon álltak, azaz megírhatták, ahogy a győztes amerikai, orosz, francia, angol kánon is megjelent. Az idő fogja kitisztítani, hogy a sok megírt sorból mennyi maradandó. Ha viszonyrendszerbe kéne elhelyeznem saját olvasmány univerzumomban, akkor valahol egy egyszerűsített Semprun és egy díszített Kertész. Mivel se Semprun, se Kertész nem a szívem csücske, Wiesel pedig hozzájuk képest másodvonal, nyilván Az éjszaka sem szerepel a kedvencek között. A tények, az események már nem döbbentenek meg: az unalomig ismételték, a végletekig ismert. Ahhoz pedig Wiesel kevés, hogy kiszakítsa ebből a történelmi fátyolból és átélhetővé tegye. Mindegyik mondata olyan elemi módon része a kánonnak, hogy filmkockák, képek, installációk, olvasmányok kapcsolódnak hozzá. Nem tud újat mutatni. A tragédia történelmi távolban marad.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvespolc értékelés:c

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr163044547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása