Csak a pi... nő

2013.06.18. 21:33 Allen Ark

Freud bácsi dörzsölné a tenyerét - a tudatalatti kibuggyant az elmúlt hónapokban, mint óvatlan mell a cannes-i kifutón. Putyin válik, és olyan kamaszos zavarba jön, mintha angolul kéne megdicsérnie egy nyolcmagyarországnyi  terület mindenható potentátját. A cseh kormány eközben belebukik minden idők egyik legszaftosabb lehallgatási botrányába, aminek nem éppen mellékvágánya, hogy a szálakat irányító pókkirálynő intim viszonyt is ápolt a miniszterelnökkel. Lehallgatás szerelemféltésből? Vagy nem - de végülis mindegy, mi elhisszük róluk. És ahogy cáfolták, úgy még inkább. Csúnya kabátlopási ügy... És ha emlékezetünkben még egy kicsit tovább haladunk, mibe is bukott bele a CIA feje? Naná, hogy nő-ügybe. Farka után megy a férfi - a wellness-fitness baba képes volt arra, amire milliárdokat költő titkosszolgálatok és befolyásos kapcsolatokkal rendelkező ellenlábasok nem: iratokat kicsempészni, döntéseket befolyásolni és megbuktatni Petraeust. És az olyan magas labdát, mint mondjuk Berlusconi fiatalkorú lánykái, már le sem csapunk. 

Petraeusnál egyértelmű, hogy a kapcsolat okozta a vesztét. Megfogták a töke környékén, és a kémhálózatok királyának koronázott uralkodója a legidiótább módon konspirált. Persze abban sem hiszünk, hogy a nőn bukott meg - nem a hurok a gyilkos, hanem a hóhér. Mert létezik, hogy nem tudtak erről a kapcsolatáról? Létezik, hogy  nem szúrt szemet senkinek? Létezik, hogy véletlenül rátalálnak dokumentumocskákra egy féltékeny nőcske fenyegetései nyomán? És hogy, hogy nem - egyszer csak a CIA vezetőjének a számítógépében találják magukat? Nyilván nem. De ettől még ott van a szilárd talapzat, hogy a nő ügye miatt Petraeus megbuktatható volt. Ráadásul logó farokkal, megalázottan kellett elvonulnia. Nem éppen biztonságos szex.

Putyin esetében szintén nyílt titok, hogy feleségével évek óta nem élnek együtt, mégis a kapcsolata nem volt megkérdőjelezhető. Feltűntek hol itt, hol itt nőcskék körötte - és létezik, hogy ha ezek mind félreértések, akkor az a kommunikációs gépezet, aki Putyin körül van és profin, tudatosan építi az imázsát, ne vették volna észre. Miért kell például egy bugyimodellt alkalmazni személyes fotósnak?! Hacsak nem arról van szó, hogy tényleg a főnök szeretője és senki nem mer beszólni. A házasság előre megkoreografált közvetítésével pedig a kreminológia szabályai szerint most azokra a kérdésekre kell keresni a választ, hogy miért válnak el? Miért pont most? Vajon feltűnik-e Putyin körül egy másik nő? Esetleg a szexi tornásznő vagy topmodell lesz-e? És lesz-e házasság? Ágyasa, szeretője eddig is annyi lehetett, amennyit akart. De vajon lesz-e fiú gyereke? De néha Occham-borotvájával kell keresztül vágni magunkat a konspirációs elméleteken: mi van, ha egy nőcske házasodni akar, a szibériai charlesbronson pedig belül simogatni való mackócska, aki nem tud ellenállni a kérésnek?

A legfontosabb mellékszál a cseheknél, hogy a politikusok politikától független megfigyelése pont azáltal vált lehetővé, hogy ők maguk biztosították a korrupciós ügyekben az eljáró hatóságoknak a függetlenséget. Persze, soha sincs politikától független - elég, ha csak a kormánytól független, másik csoport által befolyásolt, stb. A fékek és ellensúlyok tényleges függetlenséget jelenthetnek. De ez így is szép: létrehozok a egy korrupció ellenes szuperhatalmat és az lecsap rám. Számomra igenis a függetlenség jele. A súlyos demagógai viszont - és ehhez szerintem nem kell látnoknak lenni - azt fogja eredményezni, hogy Csehországban a korrupciót nagyobbnak fogják érezni, mint valaha és ez a legtöbb korrupciós indexre negatív befolyással lesz. Magyarán Csehországot pont akkor fogják a legkorruptabbnak tekinteni, amikor éppen tisztul, amikor éppen esélye van arra, hogy kevésbé legyen korrupt. Amíg minden átszövően ott volt, ráadásul kilátástalanul, mert esély sem volt arra, hogy bárki is tesz ellene, akkor bezzeg jók voltak a korrupciós mutatói. A másik része, hogy a következő kormány alatt gyorsan erodálódni fog a mostani önállósága a hatóságoknak. Megint csak az őrjítő demagógia fogja azt eredményezni, hogy azok buknak bele, akik létrehozták, és azok fogják megszüntetni, akik ezáltal kerülnek hatalomba. Akkor tudnék hinni a politikai világ előrelépésében, ha ez pont fordítva lenne.

A világ egyszerűbb, mint gondolnánk. Az alulról távcsővel felfelé tekintőknek olyan jó látni, hogy bizony fenn is a farok az úr, és nincsenek nagy csodák. De az is lehet, hogy a szaftos bulvárbotrányok, a titokzatos női szálak, férfi hormonok csak fügefalevelek az ádámkosztümön, és senki sem mondja, hogy a király meztelen...

Szólj hozzá!

Címkék: politika napi bölcsesség

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr955366667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása