Napi - Intelmek szüleimnek

2011.04.06. 23:05 lostrider

Bár a gügyögés továbbra is divatban van (noha Karinthy figyelmeztetését magamra veszem (Gögicse), az mégis egy felnőtt reflexe, a gyermek szemében mást látni - bár én nem egy vasorral súlyosított rokonnéni vagyon), a kórházi beszédmód is lehet irritáló. T/1 beszédmód (szülünk? én is vagy a doktor úr esetleg? büfizünk? csak, ha nagyon kérik, de szerintem elég ezt meghagyni a gyereknek), a férfi a kispapa, a nő a kismama, nem bajlódunk keresztnevekkel - ennél csak egy büntetőbb van: a baba-mama fórumok és ennek off-line változataként működő játszóterek közönsége. Érdekes lenne végigelemezni, hogy az új-kórházbeszéd vajon az elmosódó szerepek (lásd tegezős áruház, meg egyébként is kihaló félben lévő differenciált nyelvhasználat az egyes kor- és társadalmi csoportok között), a demokratizálódó kórház (bár sokaknak még mindig nehéz feldolgozni, hogy a beteg a fizető vendég a kórházban, az ügyfél, a vevő, stb.) eredménye vagy egyszerűen csak így alakult.

Mindezek ellenére nehéz megállni, hogy magunkra ne anyaként vagy apaként referáljunk, E/3 üzemmódban, akkor is, ha a gyerek nincs ott.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: személyes szülő napi bölcsesség

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr422797944

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szitakötő | 2010-9 | TAVASZ 2011.04.10. 23:41:09

Szitakötő folyóirat lapozható változata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása