apám titkos élete

Engem minden érdekel, és semmi sem foglalkoztat.

Címkék

Elrévedtem

2011.02.16. 16:03 zsebpénzelemző

Miközben az emberek úton, útfélen költségvetésről, adókról, járulékokról beszélnek, szinte fogalmuk sincs a magyar költségvetés legfontosabb számairól. Mondjuk mennyi a bevételi oldal, és nagyságrendileg mennyi az áfa, az szja, EU támogatás. Vagy ugyanez a kiadási oldalon, nyugdíjjal, egészségüggyel, közigazgatással. A focihoz is ért mindenki, de ott már láttak labdát, és nagyjából sejtik a szabályokat.

Ennek kapcsán gyorsan ránéztem, hogy a területért felelős minisztérium honlapján, mi található. Vagy én voltam ügyetlen vagy ők nagyon ügyesek bújócskában. Közérthető (mondjuk írás-olvasási képességet, minimális matekkal feltételezek) anyag semmi - az excell táblák erre alkalmatlanok. Tehát miközben a pénzügyi szolgáltatókat arra kötelezik, hogy részletes, mindenre kiterjedő, közérthető tájékoztatást adjanak az egyes termékekről, addig ők ebben sunyulnak. A pénzügyi kultúrának pedig talán a költségvetés is része, ráadásul közérdek lenne az alapvető dolgok ismerete.

Az én fejemben egy olyan megoldás élne, hogy az alrendszereket, a legfontosabb leírásokkal, példákkal bemutatni, és folyamatosan frissülő linkekkel aktuális adatokra tudna valaki ránézni. Mert nem fillérre pontosan kéne tudni, de legalább nagyságrendileg illik sejteni, hogy ha az szja-ból engedek 10%-ot, akkor az eva-nál szinte dupla bevételt kéne tervezni. Meg a négyes metróval nem váltható ki a 13. havi nyugdíj. Csak úgy nagyságrendileg. Ha lesz, vagy találok ilyen megoldást, akkor szólok! De cserébe elvárom, hogy Ti is.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdasági napi bölcsesség

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr582665624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása