Erről beszéltem

2013.07.17. 21:30 Allen Ark

Londonba mennek fiatal, magyar vállalkozók - írja a Bloomberg. El kéne gondolkodni az érveiken: adózás és bürokrácia, megfejelve a bátyám-uram rendszerrel. A középsőn lehetne gyorsan változtatni, az adóterheken nehéz, amíg a kiadási oldalt nem fogjuk vissza, a kéz-kezet-most, na azon meg nagyon nehéz! A söralátét méretű adóbevallás, valamint a hivatali útvesztők: nem az a baj, hogy nehézkes, teljesen felesleges ezek egy része, hanem ebben a rendszerben tudnak az informális kapcsolatok felerősödni. Igen, a korrupció is. Mert ha bárki könnyedén tud céget alapítani, adózni, engedélyt kapni, világos és egyértelmű szabályok mentén, akkor minek fizetnénk le embereket? Minek lennének kijáró cégek, gyerekkori jó pajtások és ismerősök? (Az államigazgatást egyébként nem fűnyíró-elv szerűen kéne kivéreztetni pár évenként, hanem komplett részeket teljesen letarolni (ez a gaz, amit gyomlálni kell), máshol pedig megerősíteni, támogatni, hogy gyorsan és zökkenőmentesen menjenek a dolgok. Egyes engedélyek, nyilvántartások, állami szabályozás és eljárások tömkelege teljesen felesleges. Mások pedig hasznosak és erőforrásokkal küzdenek.)

Aggasztó, ha a fiatalok ilyen tömegben hagyják Magyarországot, és még aggasztóbb, ha nem fognak hazatérni. Félő, hogy az ő hiányukkal tovább csökken a versenyző piacgazdaság híveinek száma, nő az államszocializmus zsákutcáját éltetők aránya, és egyre kevésbé fenntartható pályán fogunk mozogni. Ha a dolgozni, vállalkozni tudó és akarók elmennek, és maradnak, akik az állami megoldásban hisznek, akkor egy idő után az állam nem tudja magát az önkiszolgálóban kiszolgálni. Mert eddig és most is ez van: bemegy, elvesz. De ha a multi után elmegy a becsületes magyar vállalkozó is, akkor kitől vesz el? És miből osztogat?

Mert gyors zsebmatekkal mindenki beláthatja, ha egy magánbölcsőde - ami csak napközbeni gyerek megőrző, meg egyéb csalafintaság, mert a zseniális bürokrácia miatt nem tud bölcsődeként működni - havonta kicsit okosba belefáj havi nyolcvanezerbe gyerekekként, akkor ennél sokkal olcsóbb az állami sem lehet (mert ott bizony adózni kell, számlázni kell - és ennyi nem lehet a profit a másik oldalon), akkor itt bizony a többség a két óvodás gyermekének a költségét sem fizette be.  (És most a bölcsődét mindenki helyettesítse be mással: a havi gyógyszerével, iskolai képzésével, nagyanyja nyugdíjával, stb.) És emellett ugye kell azért egészségügy, köztévé, út, magyar válogatott, segély, tömegközlekedés, rendőr, katona és tűzoltó, ésatöbbi. Ezt már valaki más fizeti. De meddig?

Szólj hozzá!

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr155407332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása