Az ellenség hősei

2012.11.30. 22:17 Három Nyulak

- Számomra semmi mást nem jeleznek az óriás plakátok, minthogy Bajnai potenciális kihívó. Nem azért, mert ő alkalmas, hanem mert róla elhiszik. Nem csak ellenzéki oldalon, hanem - és ezt jelzi a plakáthadjárat - a kormányoldalon is. Vagy nagyon tudatosan emelik vezéri pozícióba, mert van egy ütőkártyájuk, amivel a végén elintézik és már sem idő, sem pénz, sem lehetőség nincs új jelöltet felépíteni, vagy tényleg ennyire hülyék. Sok hülye van, de Orbán nem ilyen.

- Mintha a mostani kormányzása mégsem ezt mutatná... Érted, hogy mi a terv mögötte?

- Ezt én már régóta akarom tudni, az első ilyen nagy elbizonytalanodásom az idén éveleji forint vesszőfutás volt, ahol egyetlen mondattal rendbe lehetett volna tenni az árfolyamot, és ezen keresztül a jövőben kilátásokat. És hetekig ezt nem tették meg. A kommunikált ostobaságok mögött nem látszott semmi olyan magán-, személyes vagy pártérdek, ami alapján érteni lehet, hogy miért vágják tönkre a forint árfolyamot. Most is sok esetben ezt érzem, hogy érthetetlen. És teljesen mindegy, hogy az alkotmányról, oktatásról, gazdaságról, vidékfejlesztésről, stb. beszélünk. Legfeljebb párton belüli, körüli érdekcsoportok belső harcaként tudom értelmezni, vagy totálisan gyeplő nélküli ámokfutás. Viszont ez szöges ellentétben áll azzal, amit Orbán politikai személyiségéről gondolok. Lehet, hogy a külső kommunikációban, szónoklatokban, vitákban meg- és elkopott, viszont az igazi zsenije, tehát hogy képes a pártot, annak szövetségeseit, holdudvarát teljesen a saját irányítása alatt tartani, gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen vezetőként, azt feltételezi, hogy valami terv mégis csak áll a kívülről az abszurditásig összekuszáltnak látszó lépések mögött

- És mi van, ha nincs? Honnan tudjuk megkülönböztetni a terv nélküliséget a terv nélkülinek látszótót?

- Idővel, ez elég nyilvánvaló. Ha összeomlik, akár Orbán, akár a pártszövetsége, sőt akár az ország, akkor nem volt terv és láthatóan fel kellett volna már korábban ismerni. Ha igen, akkor látszani fogjuk a terv vázát, utólag. A hit viszont sokáig ki fog tartani. Én nem felejtem el, hogy az első Orbán kormányzásnak volt víziója, sőt, talán az volt az első olyan kabinet, aminek a víziója mögé felsorakoztak az emberek. És persze ellene is. Azt az Orbán Viktort azért lehetett démonizálni, mert erős gondolatisága volt a jövő Magyarországáról. Az azért elképesztő, hogy a mostani mélyrepülésben nem tud ennyire erős érzelmeket kiváltani az őt támadó oldalról. 

- Bajnainak van víziója?

- Én egyelőre nem látom a közhelyek mögött, viszont képesnek tartom azt a szellemi műhelyt, ami körülötte csoportosul, hogy összeállítson egy ilyet. Egy technokrata, fejlődő, erős, multikulturális EU-tagállam, aminek nyilvánvaló ellenpólusa lehet az orbáni befelé forduló, multi- és bankellenes, nemzeti szuverenitás minden fölé helyező jobboldali politika. Nyilván, ez karakteres politika sárdobálássá is alakítható, hogy XXI. századi iphone társadalom vs. XIX. századi urambátyám rendszer, lehet vizionálni - csak a mostani aktualitása miatt mondjuk - egy Albániát, ahol se multi, se bank, nagy szabadság, nulla pénz versus egy nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolt, munkahelyeket teremtő külföldi beruházások, prosperáló, stb. Magyarországot. A korrupció szerintem egy olyan kérdés, amit mindkét oldal most kerülni fog. De nem tudom, mi lesz, és szerencsére nem adok egyik oldalnak sem tanácsot. Ráadásul ez egy pozitív forgatókönyv, hiszen víziók, elképzelések, gondolatok ütköznének. Bajnait most nem ezért támadják: ez egy személyes lejárató kampány, ami teljes tévút. Egyben erősít meg, hogy Bajnai egyetlen beszédével képes volt arra, hogy a Fidesz is benne lássa a potenciális kihívót. Abszolút őt erősítik meg az ellenzék vezéreként. Márpedig pont abban volt eddig a kormány "ereje", hogy nem volt ellenpólus. Kizárólag azzal volt igazolható, és ezért hitte el mindenki, hogy itt legalább nyolc, de lehet, hogy tizenkét évre be vannak betonozva, mert nincs ellenpólus. Most van. És ezt ők is erősítik. Vagy nagyon ügyes vagy nagyon ostoba. Az ember óhatatlan trükkre gyanakszik, ami nem jelenti azt, hogy van.

4 komment · 1 trackback

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr174938929

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.01. 11:12:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.30. 23:27:30

Ne, értem, hogy miért ragaszkodsz ahhoz, hogy Orbán nem hülye, amikor minden jel szerint az.

Azt túl sokra értékeled, hogy a pártját diktatorikusan tudja uralni. Ehhez nem kell okosnak lenni. Nem vízió van emögött, hanem érdek és megfélemlítés. Senki nem merte még megbuktatni.

Meg annyit tán látnak a Fideszesek, hogy ha kormányzás közben buktatják meg Orbánt, akkor durván szétesik minden.

Orbán jobban bele van épülve a Fideszbe, mint Gyurcsány, emiatt nem lehet menet közben cserélni. Meg hát Gyurcsányt menet közben cserélték, de micsoda ára lett ennek?! Ebből tanult a Fidesz. Megvárják, míg Orbán bukik, akkor nem olyan kockázatos megbuktatni.

Mindez mondom, sehol nem jelzi Orbán okosságát.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2012.12.01. 08:59:06

Szerintem alábecsülöd Orbánt. Félelmetes alkalmazkodó képessége van. Vagy tudsz olyan akár európai, akár amerikai, akár magyar politikust mondani, aki 22 éve az élvonalban van?
Gyakorlatilag bárkit meg tudtak a magyar pártoknál buktatni, Orbánnak még csak reális kihívója sem volt az elmúlt 10 évben, pedig elvesztett két választás. Ehhez kevés, hogy diktatórikusan uralja a pártját, annak holdudvarát, ikonja és vezérlángja tud lenni a jobboldalnak, stb. Sem a párt, sem a holdudvara, sem a választói nem képesek másban gondolkodni. A gondolatok, struktúrákba, érzésekbe való ilyen beépültség nem véletlen történelmi esemény, hanem egy tudatosan felépített világ.
Számomra ezek Orbán politikai zsenijét jelzik.
A kormányzási képessége messze elmarad a politikusi képességeitől, de - és részben erre a dilemmára utaltam fent - olyan ostobaságnak tűnik minden szempontból a kormányzati lépések egy jelentős része, amit totális retardáltsággal lehet csak magyarázni. Márpedig szerintem nem az, ezért nem értem. (Egy mnyp magánosítás érthető, felelőtlen és erkölcstelen szerintem, de érthető: kell a politikai játéktér, amihez akkor és most is pénz kellett. világos. de mondjuk mi a terv az oktatás mögött? mi a terv a kapkodó gazdpol mögött? stb.)

nemhívő 2012.12.01. 20:21:12

...szerintem a "terv" elég egyszerű...

A liberalizmus (szabadság=szabadosság) szitokszó bevezetése, oktatás kisajátítása arra utal, hogy putyini, elnöki rendszer felé haladunk.
Egyelőre lesz választás,...valszeg nyeri a fidesz,..hiszen szétosztogatják simorék trezorját...ezután pedig újabb farigcsálás a "gránitszilárdságú tákolmányon" és hipp-hopp, nép által választott orbánelnök felkér v.kit min elnöknek...és már össze is jött min. + 12 év narancsföldön.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2012.12.03. 14:37:40

@nemhívő: Sok mindennel egyetértek, de nem osztozom a félelmeidben. Farkast kiáltottak itt már annyiszor, hogy ettől nem ijedek meg. Ha annyiszor fasiszta, antidemokratikus, putyini vagy bármilyen diktatúra lett volna, mint ahányszor ettől rettegtek, akkor mi már nem beszélgetnénk itt.
Én abszolút érthetőnek, még ha nem is elfogadhatónak tartom a magán/párt/csoport vagy akármilyen érdek előtérbe helyezését. De ez magyarázat arra, ami az elmúlt két évben történt? Az mnyp államosítását ezért értettem, és ezért nem értettem egyet vele. IMF hirdetésekben való szidalmazása? Angol nyelv irtása az iskolákban? A választási törvény keszekuszasága?
Vagy az a nagy terv mögötte, hogy ilyen ostoba gumicsontokat dobnak oda, miközben hű oligarchák gyarapodnak, nem foglalkozunk a választási rendszerrel, alkotmánnyal, az önkormányzatok "államosításával", stb.?
És mindez csak azért gondoltam végig, mert mintha egy életképes jelölt jelent volna meg a másik oldalról. Aki képes maga mellé, alá, fölé sorakoztatni azokat, akik kormányt váltanak. És ezt a Fidesz is érzi - legalábbis számomra a plakátkampány ezt jelzi. Ha így van, akkor van-e ellenérve a négyéves kormányzat sikereiből? Mintha a látszatát is kerülnék, hogy tudnak kormányozni.
süti beállítások módosítása