A világ szövete

2012.10.26. 21:38 Nicholas Flood

Mellényúlás volt, annyira banális. Nyilván a Szellemírót akartam elolvasni Harristől, és már az első egy-két oldal után gyanús lett. Várjunk ez David Mitchell és Szellemírók. Ez valami más, de helyén van. Szeretem ezt a párhuzamos, egymásba árnyalódó valóságot, ahogy a töredékekből egész épül fel.

Éppen annyira billeg a felszínesség és a mélység határán, hogy azt valósághű modellnek fogadom el. Benne van a ponyva sodró lendülete és hatni akarása, miközben átszakítja a felszínesség kliséit és gondolkodásra kényszerít. Hat rám, képei élnek bennem, még ha nem is okoz maradandó változást.

Önmagában talán a legtöbb novella, amit a regény tartalmaz nem hatolna mélyre. Egy-egy, erőteljes mozdulatokkal, lendületesen, de nem túl cifrázottan odavetett karc. A japán fanatikusok szekta tagról, aki bármilyen terrorista cselekményre képes. Megérteni az elfogadhatatlant – hogyan gondolkodik, érez és viszonyul a külvilághoz az, aki embereket akar mészárolni? Milyen fényt lát, ami vezeti? Valóban csak bomlott elme lenne? Kellő pontossággal odavetett jellemrajz, ahogy távolítja magától a társadalmat (mások, mint én, teljesen mások, nem is emberek, és nem embert ölni nem gyilkosság), a hite felülírja a tényeket (a szellemi vezető érvelés-kizáró dogmatizmusa, bármilyen csoda reális elvárás vele szemben), és hogyan a saját erkölcsi ítéletét zárójelbe rakni ezek által. És akkor egy óriási ugrással Tokióban találjuk magunkat, egy különleges zeneboltban, minden olyan divatja múlt, ahogy talán a dzsessz, ahogy talán a rajongás, ahogy talán a szerelem is. Mint egy misztikus találkozás, már-már elcsöppenő szerelmi történet a lemezbolti eladó és a titokzatos japán-kínai lány között. Megint ugrunk, most már Hong-Kong, sztereotípia a pénzügyi világ törpecápájáról, akinek a fő foglalkozása a pénz tisztára mosása. Pénz, pénz, pénz – miközben tönkremegy a kapcsolata, mert nem lehet gyerekük, szellem költözik a házukba, és totálisan összeomlik minden. A titokzatos pétervári befektető jelentkezik, nem ér be a munkahelyére, már minden összefogott ellene, sétáját már a belső hangok és külső szellemek vezetik, és meghal. Ugrás a Szent Hegyre, ahol a teaáruson végigszalad a történelem. A kínai világot újra írja a kommunista kína, barátból ellenség lesz, a hatalom alsóneműt cserél, a lényege nem változik. A helyi hadúr megerőszakolja, a Mao-cetungi Kína feldúlja, és mindig újra kell kezdeni. A hely és a fa szellemei életben tartják. Ugrás: Mongólia, nyugati utazók. És a testnélküli szellem, aki gazdatestről gazdatestre vándorol és egy régi történet alapján keresi saját eredetét. Egyre közelebb ér hozzá testről testre vándorolva, mongol száguldás. Egy újszülöttbe költözik a végén. Szentpétervár, ahol trükkös tolvajok készülnek a remek festmény lopásra. Mi mindent ki kell bírni ismét a pénzért, szex és krimi, árulás és mészárlás. Remek zanza.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvespolc értékelés:a

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr634867709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása