apám titkos élete

Engem minden érdekel, és semmi sem foglalkoztat.

Címkék

Mozart és az orgona

2011.02.25. 12:54 Nicholas Flood

Tegnap végigszenvedtemVarnus Xavér Mindörökké Mozat I. one-man showját. Hiába a zenekar, kórus, felolvasók, ez egy emberről szólt. Nem, nem Mozartról, ez csak a kóbor apácák megtévesztésére szolgáló cím, hanem Varnus Xavérról. Ilyen rosszul felépített, elcsúszott és félresikerült produkciót régen láttam. Mondom ezt úgy, hogy volt  pár alkalom, amikor végigfagyoskodtam Kőbányán a Bach születésére tartott koncertjeit, tehát alapvetően kedvelem a művész urat és tisztelem a teljesítményét.

Varnus celebritás, a nevével el lehet adni a komoly zenét olyanoknak is, akik egyébként nem érdeklődnek. (Azért telt ház nem volt.) Jó is, fontos is, talán vagy húsz éve hallgattam az első koncertjét, üde és friss volt, hogy a zenész nem csak zenél, hanem beszél is, megosztja az érzéseit, továbbéltek bennem a kakaó-koncertek magyarázatai, ebben továbbra is egyeduralkodó magyar színpadon. Ez azonbana kis színes rovat, a zene dominál. A Mozart koncert viszont Varnus  Mozart olvasatáról szól, nyomokban zenét is tartalmaz. (Nem ugyanaz Mozartot hallgatni vagy Mozartról monográfiát olvasni.) Vészesen felborult a szöveg és zene közti egyensúly az első részben (ráadásul időben is megcsúszott), Varnus két narrátor közreműködésével (totális érthetetlen volt a közepes képességú hölgy és úr szerepeltetése) szóban rekonstruálja Mozart életét, és egy-egy zsöngébb zenécske bemutatásával. A második részben pedig - az idő rövidségére való tekintettel - rohanásba ment át, lehúzták tisztességből, aztán ennyi.

Varnus orgonista, zenész, nem pedig komédiás. Sajnos, ezt az estét a komédiás uralta. Míg a zenésztől a beszéde alatt a megilletődöttség, a zavartság bájos, főleg kontrasztban a zene alatti magabiztossággal, addig a komédiásnál ez bosszantó. Kéztördelés, dülöngélés, járkálás, a furcsa szónak a mágikus szeretetével, minden mondatba beleszőtten, ennél csak egy valamihez ragaszkodott jobban: Leopold Mozart pénzhez fűződő viszonyához, mert az a gumicsont folyamatosan előjött. Varnus sok kellemes élménnyel adományozott már meg, amikor zenélt, és néha beszélt. Most viszont beszélt, és néha meg-megszakította a zene. Varnus próféta akar lenni, de az Ige hirdetése nem megy, zenélni kell.

Szólj hozzá!

Címkék: értékelés:c

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr682689751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása