Ha én írhattam volna őszödi beszédet

2012.04.19. 22:37 lostrider

Két mellékes megjegyzés után a lényeg.

Mellékes1 Ahogy leírtam a címet, kicsit elbizonytalanodtam a helyesírást illetően. Balatonöszödből hogy lett őszödi?

Mellékes2 Most hagyjuk, hogy kiszivárgott, lebukott, hazudott, illetve az igazságbeszéd vs. a rendszerváltási utáni legnagyobb politikai hazugság. Továbbra is azt gondolom, hogy egy ilyen beszéd nyilvánosságra kerülése után egy felelős politikus lemond. Egy felelős demokráciában már megbukott, tehát ha nem akar lemondani, akkor lemondatják - öngyilkos egy párt részéről halálos terhet cipelni. A jobboldal számára információ tartalma a beszédnek nincs: vagy pont ők ne tudták volna, hogy a 'komcsik' hazudnak?! A baloldalnak kellett volna elemi módon felháborodni, magára nézni (vajon ezt hogy nem vettem észre?), a sajtónak egy tükröt keresni, stb. Lemondania azért kellett volna, mert nyilvános lebukott. Nagyon csúnyán fogalmazva: félredugni lehet, de akit tetten érnek, az a házasságtörő. Ne legyenek a politika életben illúzióink, ilyen mértékű kettős kommunikáció (pannon puma vs. nem csináltunk semmit, csak hazudtunk) bármelyik alakulatnál van vagy lehet. Csurgatunk néha a medencébe, de Gyurcsány ezt az ugrótoronyból tette. És nyilván ezt a beszédet a kontextusból kiszakítani nem lehet, de ha mégis, akkor roppant sok igazság van benne. Ha ezt Gyurcsány Ferenc a kormányrúd átvételekor mondja el - akár még zárt ajtók mögött is - akkor felelős politikus lett volna. Ha elmondta volna, nem ő Gyurcsány Ferenc. Ha akkor elmondja, akkor ne totojázunk el további két évet, nem kell akkorát hazudni, és igen, lehet, hogy nem nyeri meg a választást. De ettől függetlenül, amit mond, az igaz. A hazugság, a szarakodás, talán még a kurva ország is.

LÉNYEG: És eme lényegtelen kitérők után, hadd hívjam fel a figyelmet egy őszinte, kőkemény és nagyon igaz beszédre. Az eredeti lelőhely itt.

"Tisztelt Kollégáim, kissé hivatalos ez a megszólítás, de nincs mit tenni, Önök diplomát kaptak, így kollégák lettünk. Szóval tisztelt Kollégáim, bizony kár volt elvégezniük az egyetemet, kár volt összecsapni a terveiket, kár volt hajtani a kreditpontokra és túlhaladni a lényegen. Kár az elvesztegetett ösztöndíjakért, kár a kihagyott szemináriumokért, az ellébecolt workshopokért, a kihagyott külföldi utakért, az elmulasztott biennálékért.

Bizony többet kellett volna olvasni, még többet látni és annál is többet utazni. Többet kellett volna kocsmázni, az építészet jövőjéről beszélni, vérre vitázni, ideákat röptetni, álmodni, új világokat alkotni, légvárakat építeni, majd rombolni.

Elvesztegetett volt minden perc, amit nem az építészettel és önmagukkal foglalkoztak. Elvesztegetett idő volt, míg rajzolás helyett ócska fényképeket üvegezve alibizték el a rajzaikat. Elvesztek azok az órák, amikor uzsorás, alkalmi főnökeik béna családi házait rajzolták.

Senki sem hozza vissza azt az időt, amit éjszakánként olyan pályázatok látványterveivel töltöttek, amin aztán később a nevüket sem tűntették fel. Haszontalan volt a pillanat, amikor galambszaros tetőtereket mértek fel csak azért, hogy azt egy újgazdag bunkó később kutyaólakkal pakolja tele.

Ha vannak olyanok, akik ezt megúszták, azokhoz szólok. Ne menjenek el dolgozni! Menjenek világgá! Most, azonnal! Pakoljanak be a hátizsákjukba, vigyenek magukkal egy jegyzetfüzetet, amibe rajzolhatnak, ha még nem felejtették el teljesen, hogy mi is az, és menjenek. Kezdjék mondjuk Görögországgal, legalább egyszer tapintsanak egy volutát, ha még nem késő.

Induljanak el, különben itt fognak belevakulni a sárga falak színezésébe, itt fognak beletompulni a korlátbábok konszignálásába, itt fognak belerokkanni a mediterrán lakóparkok sraffozásába. A lányok elhíznak, a fiúk megkopaszodnak és mindannyian elhülyülnek, miközben biztatják magukat, hogy mégiscsak építészet az a töménytelen szar, amit csinálnak, mert nyugodjanak meg, szart fognak csinálni, mert az évi húszezer ház, ami bizony itt épül, annak kilencven százaléka bizony minősíthetetlen ócskaság. És ezt a rakás szemetet valaki alá fogja írni. Maguk lesznek azok. Úgyhogy menjenek. Szívjanak egy kis levegőt, amíg még lehet.

Kérem, nézzék meg jó alaposan a jobbjukon ülőt. Remek. Most azt, aki a baloldalon ül. Nagyon jó. Mit látnak? Megmondom… egy zombit a jövőből, egy tetszhalottat. Ez akkor fog bekövetkezni, amikor először magyarázzák meg maguknak, hogy miért is vállalható az a rettenet, amit lerajzoltak.

Persze minden kezdet nehéz. Nehezen fognak először azonosulni a megbízójuk kockás-papíros rémálmaival, de ahogy elnézem a fáradt arcaikat, a többségnek még ez is könnyen fog menni. Kis idő és élvezettel felejtik el egykori vágyaikat, hogy építészek lesznek.

Mindig lesz majd egy indok – a fészer mellé tett sufni tervei, vagy egy újabb operaház, teljesen mindegy –, hogy ne olvassanak; nem csak szaklapokat, hanem irodalmat se. Bár az utóbbiról talán már most is leszoktak.

A pár évvel ezelőtti izgalmukat, hogy vajon felveszik-e magukat ide, az egyetemre, már most a fásultság és a béna igyekezet váltja fel, hogy találjanak egy jó széles vállat, ami mögé elbújhatnak; a főnökét, a megrendelőét, mindegy, hogy kiét, valakiét, a másét, hogy – ha már a világnak nem is lehet, mert már senki nem hisz maguknak, de legalább önmaguknak megmagyarázzák, hogy mi is az a retardált szörnyűség, amit az építészet helyett művelnek.

Mert elgyengülnek. Sokuk már most is az. Puha. Zselé. Hajlékony. Egy lelopott terv itt, egy megvásárolt középterv ott. Folyóiratokból ollózott megoldások, kétszer benyújtott megoldások. Lehet, sohasem voltak erősek, ebben a korban ez nem is elvárás, de ha érzik ezt, akkor ideje elkezdeni gyúrni. Anélkül mindannyian gyengék vagyunk.

Úgyhogy menjenek. Vissza se nézzenek. Tanuljanak nyelveket, olvassanak, lássanak, beszélgessenek, nyissák meg a fényt annak a virágnak, ami a lelkükben még megmaradt, mert még mindig kell ott lennie valaminek, ha ezt az embertelenül kemény hivatást választották.

Látom mondják, hogy de hát élni kell. Persze. Éljenek meg másból, ne az építészetből, ha ugyanis pénzre váltják azt, amit valaha szerettek, mert szeretniük kellett az építészetet, ha már egyszer hajlandóak voltak azt a több kilométernyi vonalat meghúzni, míg átengedték magukat iparból, nos ha valaki pénzre váltja azt, amit szeret, az biza könnyen elkurvul... (fujjolás)

Hallom dühösek. Legyenek csak! ... (hangzavar) ... Gondolom, azt kérdik maguktól, mit tehetek? Van –e még esélyem? A válasz egyszerű. Nincs. Ezt a mutatványt már bebukták. Már ha itthon maradnak, és tényleg komolyan gondolják, hogy összeteszik a kezüket a szerencséjüknek köszönhetően, hogy felvették magukat a Gipsz Jakab Építészirodája Kft-be valami lúzer alá dolgozni, vagy ha örülnek, hogy szeptembertől az egeret baszkurálhatják valami Archirender Építészeti Bt. nevű süllyesztőben. Hogy aztán lerágva és kiköpve a végén kikössenek egy önkormányzat építési osztályán, hogy előadóvá, vagy irodavezetővé válva kiélhessék a bosszúszomjukat azokon, akik megpróbálták.

Ne is tagadják ... (fütyülés)... ne is tagadják, egy páran azért élvezettel várják már a pillanatot, amikor majd csicskáztathatják az építménymagassággal azokat a professzoraikat, akik egy pillanatra ellenálltak a tömegképzés nyomásának, és néha-néha meghúzták magukat. ... (a zajtól érthetetlen) ... Morognak, és igazuk is van, nem kell a szemétkedésért az önkormányzatokhoz menni. A kivitelezők ezt sokkal rafináltabban űzik. Ráadásul ott pénzre is megy a dolog.

Gondolom, néhány helyi folyosó-, és vitrinsztárnak most horgad a lelke, hogy majd megmutatják. Ühüm. Mégis mit? Hogy feketébb pólóban járnak majd, mint a sztárok? Hogy érzékenyebben röcögtetik majd a bontott téglát? Hogy keserűbben cikiznek mindent, amit nem maguk találtak ki? Hogy nagyképűséggel álcázzák a műveletlenségüket? Hogy pályázatokon olyanabbakat rajzolnak majd, mint amit a maga a zsűri csinálna? Ők már beleszerettek ebbe a szemétdombba, itt akarnak kakasok lenni. Nekik már kerek a világuk azzal, hogy a Foster hülye, az Eisenman frusztrált, Deleuze pedig… (hurrogás) ... no persze who the fuck is Deleuze?

A tétova tekintetű kíváncsiakhoz szólok. Menjenek! Tanuljanak még öt, hat évig itt, ott, mindenhol. Legyenek nyitottak a világra, ismerkedjenek. Elsősorban önmagukkal. Találjanak Európában egy partnert, akivel közös építészeti világot építhetnek, kísérletezzenek, sokszor bukjanak, és még többször álljanak fel. Írjanak cikkeket, koncipiáljanak és a legfontosabb: KOMMUNIKÁLJANAK!!! Találjanak meg magukból valamit, amit el akarnak mondani. Ami annyira feszül magukban, hogy éjszakánként felkelnek, hogy motyogva kis makettekkel bíbelődjenek. Egy pici csomóval bogozzák tovább azt a fonalat, amit építészetnek hívnak! Mondják el azt, amit akarnak, hisz ezért lettek építészek. Vegyenek egy mély levegőt és húzzanak innen! Menjenek minél többen, lehetőleg mindenki! Öt, hat évig itthon ne is lássam magukat!!! Akkor jö... " (itt megszakad a felvétel)."

A szöveg utóéletéről wergida blogján és a neten is lehet még olvasni. Mert hogy felvétel nincs, sőt építész sem, vagy ha igen, akkor nem, szóval hoax. Viszont építészismerősökkel beszélgetve roppant igaz, belülről jövő és építő kritika volt. Azért vették komolyan, mert semmi meghökkentő, hazug és illedelmes elkendőzés nincs benne. Csak ahogy és amikor elhangzott - ami ugye nem igaz - volt kellően erős apropó. Hogy ott és akkor valaki kimondta: a király meztelen Tehát ha ma valaki a szakmájában, családjában, esetleg a politikában ki szeretne állni egy őszinte szembenézésre, akkor a fentiek szerint járjon. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika idézet kedvenc napi bölcsesség értékelés:a

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr704458848

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Támadnak a keresztények 2012.04.20. 12:15:54

Kedves Naplóm!Magyarországon már egy ideje a keresztények uralkodnak. Kb azóta, hogy a Vezér átvette a hatalmat. Múlt héten nem tudtam bejegyzést írni, mert üldöztek! Végig kergettek a fél városon, mert nem vagyok hajlandó megkeresztelkedni.Orbán köztu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása