apám titkos élete

Engem minden érdekel, és semmi sem foglalkoztat.

Címkék

A fekete kő és a jégkocka - minden hit fundamentalista

2013.06.17. 21:38 Allen Ark

Vlagyimir Szorokin Bro útja több mint erős nyelvi játék. A Jég felé törő expedíció egészen reális, egzaltikus, inspiráló, a végén már látomásszerű. A kallódó honpolgárok, a csillogó szemű professzorok és karrieristák tökéletes leírása. Minket is elfog a lelkesedés: ezért érdemes, ezért kell. Miközben ott van Bro, akinek megérzése van. És Bro, aki ekkor még nem Bro, lassan elválik a valóságtól. A saját, vallási, hitbéli, karizmatikus állapota válik egyeduralkodóvá. Új név – új világ. Új testamentumot fogalmaz meg a Jégen, új világ indul, új neve lesz, felébred a szíve. A vallási fanatizmus – Ábrahám gyilkosági kísérletétől Kierkegaard hit lovagján át az iszlám fundamentalistáig – bármi lehet: akár a kommunizmus is, akár a fasizmus is. Vak hit, ami bármit átír, bármit szentesít, bármit lényegtelenné tesz a szent üggyel szemben.

És míg Bro születése mámoros pillanat, ahogy Eppel találkozik, ahogy ketten válnak látóvá, ahogy a magányos új világot, a paradicsomi állapotot az ős emberpár megosztja egymással: csodálatos. Minden más szürke, sokadlagos és lényegtelen. Az első testvérek megtalálása, ahogy megroppanó mellkasok mellett ébrednek fel a szívek, nehéz szüléssel és születéssel, az úttörők, az elsők, az alapítók mítosza.

És lassan fordul át egy gépiesített, ipari termelésbe. Embertelen és féktelen tobzódásba. Ahol semmi sem számít. Nem szürke és másodlagos, hanem húsrobot és vasmasinák, kősírok és forró fémet köpdöső csövek. A szent cél, a kommunizmus, a megvilágosodás, a csak az az egy számít mindent eltipró logikája. Nincs hazugság, nincs irgalom, nincs szeretet, nincs bűn: csak cél van, csak közösség van, csak testvériség van. Csak Fény van. A diktatúra logikája. Akár árja logika: kékszemű testvérek, akiknek a szívét akár erőszakkal, betört bordákon, vériszamóssá váló mellkasokon keresztül is, de fel kell ébreszteni. És vannak a látók, aki megmondják ki testvér, és ki nem. Amíg a proletariátus osztálytudatára nem ébred… Amíg az árja vér meg nem tisztul… Amíg a víz el nem söpri az árját… Négy láb jó…

A nyelvileg is lekövetett változás az inspiráló kisközösségtől a nyomasztó mészárszékig vezet. Az érthető borzalom vérfagyasztó valósága.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvespolc értékelés:a

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr925365458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása