Sehol sem jó, de itt vagy itthon

2013.05.08. 20:31 Allen Ark

Ilyenek voltunk? Békés Pál Csikágója a 60 évvel ezelőtti Pixel.

Azt már régóta érzem, hogy ’56 története engem sokkal jobban érdekel a kis emberek szemén keresztül. A mikrotörténések világát őszintén át tudom élni. Egy nagy történelmi esemény mindenképpen volt az életemben: a rendszerváltás. Nekem az is apró töredékekből, a saját személyes világommal, kamaszkorommal, felnőtté cseperedésemmel egybekapaszkodva érdekes. A történelemkönyvek lapjain persze ezek nem szerepelnek. Az emberek története viszont számomra fontosabb.

Ha belegondolok ez egy kutya kemény nemzedék volt. Megszületett a boldog békeidőkben, aztán jött egy világháború. Jó esetben túlélte. Eltűnt az ország, mind a monarchikus, meg a történelmi magyarnak a kétharmada. Jöttek a vörösök, a fehérek. Túlélte. Semmivé foszlott a családi ezüst a világválság alatt. Puff neki, túlélte. Aztán megint egy világháború, koncentrációs tábor, munkaszolgálat, Don-kanyar, polgári áldozatok. Túlélte. Malenkij robot. Túlélte. Államosítás, beszolgáltatás, padlássöprés. Túlélte. Forradalom és utána ellene. Félelem. Túlélte. Ezek után olyan nagyon ne csodálkozzunk, hogy baromira tudott örülni a gulyáskommunizmusnak, amikor az utolsó évtizedeiben szerény körülmények között de békén hagyták.

„Kispályás vagányság a nagypályás történelemben” – ennél jobban összefoglalni nem tudom.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvespolc értékelés:a

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr325288117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása