A fogyasztó morog... Homár-sorozat

2012.10.01. 21:35 zsebpénzelemző

Még a nyár elején átszerződtem Matávhoz (márpedig az, MTEL-nek akkor hívom, ha majd jól viselkedik, uff) energia számlák tekintetében is. Az ELMU-vel, azon kívül, hogy nem olvasta az órát, különösebb bajom nem volt, a TIGAZ arrogáns és képtelen ügyintézésével amúgy is idegesített, illetve a mobilinternet nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért mindenképpen kellett a vezetékes internet, amihez mindenképp kell telefonvonal, szóval ha már úgyis fizetek, legalább egy kicsit spóroljak.

Maga az átszerződés szinte zökkenőmentesen működött - sale része nem rossz a telefonosoknak. A volt szolgáltatók jöttek és olvastak, az újaktól egy jött, a másik nem. Érdekes felállás, mert a Matáv számláz, de az egyetemes - azaz a korábbi - szolgáltató szolgáltat, így aztán könnyen lehet labdázni az ügyféllel. Egy darabig még elvoltam, mert a Matáv hónapokig nem számlázott, még mondtam is, hogy ez nem nagy baj, addig is hitelez engem.

Aztán egyből felszólító levelekkel kezdte az áramos csapat, kellemesen félreérhető módon, hogy ha nem fizetek már tegnap, akkor aztán irgum-burgum. Mi lesz? Jön Szergej egy visszautasíthatatlan ajánlattal? Telefonban már persze tompább, hogy értik, a lényeg fizessek, igazából nem lesz se Szergej, se kikapcsolás, ez mégsem telefon, hanem gáz és áram. Kifizettem, erre egyből rátértek az éves összesítésre, könyörgöm, most nulláztunk, minek éves összesítés?!  

A gázos része az álmosabb volt, a reklamációs telefonban jeleztem, hogy a gáz része még a felszólítással sem jelentkezett, nem örülnék, ha ők tényleg a behajtó brigáddal kopogtatnának, nézzenek utána! Utánanéztek, megjött a számla. Kicsi bocsánatkérés (vajon én ennyivel megúsznám, ha valamit nem jelentek le? ugyan...), kifizetem.

Aytán számla alján aprócska tájékoztatás, hogy akkor ettől a hónaptól a kedvezmény 5%ról 3%-ra csökkent. Mivan?! Fűtési szezon előtt?

Én átszerződök, beállok a csatasorba, bevállalom a telefonon a hűséget a ritkán használt szolgáltatásra, ezek meg átírják a szerződést?! Szerződés: a felek közös akaratnyilatkozata, hohó, nem diktátum. Ez már korábban is zavart a Matávnál, hogy mintha őrájuk az általános korlátozás nem élne. A bankokat is rendesen megszorongatták, amikor csakúgy átírogatták az üzletszabályzataikat, lett is szigor, keménység, odacsapás. Itt meg? Ha holnap azt mondja, hogy én még jégkrémet is kapok, személyesen átvehettem, de ha átveszem, ha nem, azért tízezer forintos ajándékáron azért kiszámlázzák. Mert hogy nekik szabad.

Ha megint egy jó kis bankról lenne szó, akkor a zsebrobinhood előugrana, hogy elmentek ti oda, aztán nyakukba csördített egy PSZÁF vizsgálatot, jó kis PBT, szép is az élet. Máris megugrik a megegyezési hajlandóság. De mi van a Matávnál? Egy olyan felügyeleti hivatal, amelyik a múltkori bejelentésem után két héttel írt, hogy értjük, vettük, továbbítottuk, az eredményről majd tájékoztatjuk. Ennek már három éve. Én várok. Bíróság és békéltető testület, hagyjuk már! Az utóbbi lassú és körülményes, az előbbi ugyanez hatványozottan, csak még drága is. És akkor itt áll a fogyasztó, velem együtt gondolom jó pár ezren, hogy mink át lettünk cseszerintve, lehet óbégatni, de nem vigyázunk rád. A fogyasztóvédelmi hatóság pedig... Ugyan már!

Nem államosítani kéne, hanem egy hatékony intézményrendszer létrehozni. Az is valami, ha gyorsan és hatékonyan kihozza: ilyet lehet csinálni, az egyik - leginkább az erősebbik - fél bármikor átírhat egy szolgáltatási szerződést, ez van. (Az EMFESZ ezt nem csinálta meg...) Akkor legalább tudom, hogy Hegyeshalomnál kezdődik a Balkán. Vagy azt mondja, hogy ez nem megy így kis matávocska, ha egyszer vállaltad ezt a kedvezményt, akkor tessék tartani. Erre szerződtél, tessék máskor átgondolni. A fogyasztó sem írhat egy szerződést, hogy ő holnaptól, akkor még 5%-kal megemelte a kedvezmény mértékét, és kérjük ennek megfelelően számlázni.


Írok nekik egy panaszt, hogy akkor most mi van. A fejleményekről majd tudósítok.

Szólj hozzá!

Címkék: személyes megtakarítás

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr884813925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása