Tobin és a tranzakció

2012.04.12. 21:06 zsebpénzelemző

Szinte csak karcszerűen jutnak eszembe a gondolatok. Többet nem is akarok vele foglalkozni, majd elolvasom, ha végleges lesz. Szembetűnő az eddigi pletykák és az eredeti gondolat között, hogy a Tobin-adó kifejezetten a spekulatív mozgások ellen irányult volna, a forró tőkére csapott volna le, és elsődleges célja nem a bevétel növelése, hanem az ilyen típusú tranzakciók visszaszorítása. A befektető ne ugráljon, gondolkozzon hosszútávon. A tranzakciós adó viszont pusztán bevétel növelésre megy. A többség megvonná a vállát, ha spekulatív pozíciókra vetnék ki, és ezen vállvonás mögött ott van, hogy nem oszt, nem szoroz - állami bevételi szinten sem. De ha tranzakció, akkor már húsba vágó. 

A magyar pénzügyi kultúra közhelyszerűen alacsony. (Hogy tényleg az-e, azt nem tudom, sem, hogy mit, sem, hogy mihez mérnek.) Az adó kikerülés hajlandóság viszont hegyeket mozgat meg, és erre igenis mozdulni fog. Ha tényleg megadóztatják a pénzügyi tranzakciókat, akkor aki teheti kivonja a pénzét a pénzügyi szektorból - az adatok alapján pedig már most sem magas a hitelezési hajlandóság és nem a likviditás korlátlansága jellemzi a piacot. Megnő a készpénzforgalom, ez nyilván költségnövelő, de leginkább az átláthatatlanságot fogja ismét erősíteni. Eddig is le voltunk maradva a nyugati világtól a bankkártya használatban, pénzügyi tranzakciókban, most ez tovább szakad. Nyilván egy szűk vagyonos rétegnél megindul a pénz kiáramlás (ez volt a Tobin-adó egyik kritikája: csak globálisan érdemes bevezetni, különben olyan országokba áramlik a pénz, ahol nincs), hiszen a befektetéseit máshol nem terheli majd. A mindennapi szükségletek fizetése pedig amennyire lehet készpénzben történik. Még egy megoldásként felmerül, de csak rövid távon, hogy az ember a fizetését egy külföldi bankszámlára kéri - ezt az elsősorban elvi lehetőséget gyorsan be fogják zárni.

Szkeptikus vagyok, hogy ezeket a negatív hatásokat képes-e ellensúlyozni a bevételi oldal. És vajon nincs-e ennek egyszerűbb módja?

Szólj hozzá!

Címkék: gazdasági megtakarítás

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr464387656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása