Napi - intelmek szüleimnek

2012.04.02. 22:01 lostrider

Lemondott, ez így rendben van. Ha most én lennék egy Schmitt szülő, akkor mit gondolnék? Érdemes volt, fiam, mégis csak köztársasági elnök voltál, életed végéig - adja Isten hogy az még messze legyen - anyagilag rendben volna a család? Vagy éppen ellenkezőleg azt mondanám, hogy lám, milyen tisztes figura maradhattál volna, szépen figyelsz az EU-ban, mindenki aranyos smitpalikája, olimpia győztes, olimpiai sportvezetői ikon, így meg utálnak, röhögnek rajtad, ta vagy az, akinek hamis doktorija miatt le kellett mondani a köztársasági elnöki pozíciójáról? Hát megérte?!

Ez tényleg érdekelne - még akkor is, ha mindez látszat. Schmitt, ha csalt, akkor több, mint évtizede. És nyilván köztársasági elnöki tiszt nélkül is elég jól elvolt anyagilag (is).

(Nyilván lehetne dramatizálni a két fázis közötti különbséget: a gazdag/sikeres/híres, de becstelen, illetve a szegény/középszerű/megcsömörlött, de erkölcsileg feddhetetlen, és ezzel egy alapvető nevelési kérdéshez érkeznénk. Ad-e annyi boldogságot az erkölcsi tartás, ami képes kompenzálni a társadalmi elvárásoknak való nem megfelelésből fakadó keserűséget? Mert valljuk be, a sikeres emberről nem a becsület és a morális fölény jut eszünkbe elsőként.

És akkor még a kockázatról nem is beszéltünk: a becstelenség nem egyenes út a sikerhez, ahhoz szintén tehetségesnek kell lenni. Bizony, sokan tülekednek a becstelenek közül is, ott is sorbanállás van, és csak a tehetségesebbje, szerencsésebbje kapaszkodik fel az uborkafára. És nyilván elnézőek vagyunk magunkkal, egyes lépéseinket inkább a huncutság, rafinéria, taktika világába rakjuk, nem pedig azt mondjuk, hogy ocsmány csalás.) Ej, micsoda elemzési távlatok ebben a hétvégényi drámában!

Az nem opció, hogy sikeres és becsületes, mert nyilván ez jobb, mint a sikertelen, de legalább becstelen személyhez képest. Hova tűnne a dráma, ha nem kéne választani?! A mese világban persze a jók elnyerik jutalmukat, de maradjunk a valóság talaján: egy ötéves gyermeket talán már lehet szembesíteni az igazi kérdéssel, és a Schmitt-affér, Schmitt erkölcsi bukása, a volt elnöki apanázzsal mégis csak ilyen.

Szólj hozzá!

Címkék: szülő napi bölcsesség

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr814356668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása