A felesleges ember élete

2011.05.31. 20:26 Nicholas Flood

Elérhetetlenül távol van tőlem ez a regény (Okudzsava: Dilettánsok utazása). Nem abban a történelmi távolságban, ahol játszódik, és a nyelv, a kultúra és a probléma elérhetetlen, hanem inkább az érzelmi távolság. "Nem jön át", egy pillanatra sem kerülnek közel hozzám, nem szippant be a történet, csak ülök a könyv előtt, morzsolom a lapokat, és semmivel nem tudok meg többet róluk. És mi ennél is rosszabb: nem is érdekel. Nem érdekel, hogyan végződik a történetük. És ha lehet fokozni: őket sem érdekli a saját történetük. Hogy Mjatlev boldog lesz a végén vagy épp’ ellenkezőleg? Hogy beteljesül-e a szerelem vagy a belevész ez is a folyóba? Schonhoven úr, aki aztán hölgy lesz, olyan lelombozóan szerénynek mutatkozik, úgy szellemileg, mind érzelmileg, fel-felcsillantva, hogy talán testileg ezen túlmutat, hogy Mjatlev szerelme több, mint érthetetlen. Ha egyáltalán szerelem az a megmagyarázhatatlan, kicsit unott, kicsit flegma, passzív rezisztenciába fúló érzelem, ami kettejük között van. Rómeó és Júlia szerelme - erkélyjelenet nélkül. Egy-két levél, egy esemény utáni utazás, minden önfeledt egymásra találás nélkül, mint két zsák krumpli, akinek óhajai vannak. Ez az a távolság, ami megakadályoz minden érzelmi azonosulást. A saját érdektelenségük kiváltja az olvasás érdektelenségét, és sorsuk legalább annyira nem érdekel, ahogy szinte őket sem. Innen nézve pedig az a meglepő, hogy egyáltalán az utazásra sor került, nem pedig, hogy a végén az érzelem egy olasz úttal mintha el is hamvadt volna. A totálisan felesleges emberek felesleges kalandjai. Vajon a szinte kortárs passzív rezisztencia is ennyi lett volna?

A regénynek az indító párbaj az esszenciája: formális, érdektelen, komolytalan – leginkább felesleges. Egy letudott kötelesség. És erős pontjai azok a betoldások, ahol a cár korlátaival találkozunk: az emberarcú uralkodó. A családi egy óra teázás délután. Az maszkabál legzsigeribb belső hiúsága. A krími háború – egy birodalom összeomlása.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvespolc értékelés:c

A bejegyzés trackback címe:

https://apamsecret.blog.hu/api/trackback/id/tr342946328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása